Canadese priester vergokt $500.000 uit een fonds voor Irakese vluchtelingen

Een Canadese priester uit een gehucht in Ontario heeft naar verluidt 500.000 Canadese dollars uit een vluchtelingenfonds vergokt. De priester, Amer Saka, collecteerde onder bezoekers van zijn kerk, het St. Joseph Chaldean, onder het voorwendsel dat het geld bestemd was om Irakese vluchtelingen naar Canada te halen en hen te helpen een nieuw leven op te bouwen. In plaats daarvan verdween het in Saka’s zak, waarna hij het vergokte in een lokaal casino. De man bekende in februari 2016 dat hij het geld vergokt had en besprak dit met de bisschop van de kerk. In juli van datzelfde jaar werd hij gearresteerd op verdenking van fraude. Het onderzoek naar de verdwijning van het geld loopt nog en de priester wordt inmiddels behandeld voor zijn gokverslaving.

Privé sponsorprogramma’s

Het St. Joseph Chaldean is geen onbekende als het gaat om liefdadigheid voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten. De kerk vertegenwoordigt katholieken uit Irak en delen van Syrië, Turkije en Iran en valt onder het Vaticaan. Sinds de grote vluchtelingenstroom uit Irak en Syrië op gang is gekomen is een van de belangrijkste taken van de kerk het creëren van bewustzijn over de positie van vluchtelingen en het helpen van de vluchtelingen bij het opbouwen van een nieuw leven. Dit doet men onder andere door middel van private sponsorprogramma’s, waarbij lokale kerkgangers die zelf afkomstig zijn uit het Midden-Oosten grote sommen geld doneren om mensen naar Canada te halen. De Irakezen die naar het Noord-Amerikaanse land gehaald worden, krijgen financiële hulp en de kerkgangers helpen hen met allerlei praktische zaken, zoals huisvesting en inburgering. De kerk heeft tot nu toe 11 vluchtelingen via het sponsorprogramma naar Canada gehaald.

Vluchtelingencrisis

De oorlog in Irak heeft ervoor gezorgd dat zo’n 2.3 miljoen Irakezen op de vlucht zijn in hun eigen land. Nog eens twee miljoen mensen hebben het land verlaten, op zoek naar een beter leven. Canada had in 2015 zo’n 9.000 vluchtelingen uit het Midden-Oosten opgenomen, maar politici gaven aan dat dit er in de komende jaren nog duizenden meer zouden worden. Een schone taak voor de Chaldean-kerk dus. Volgens de kerkleiders is de fraude door priester Saka een betreurenswaardige uitzondering en zal de kerk zijn best blijven doen om Irakese vluchtelingen een helpende hand toe te steken. Bisschop Emanuel Shaleta gaf in maart 2016, na de arrestatie van Saka, aan dat de kerk er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat de fraudezaak de hulp aan de vluchtelingen niet in gevaar zou brengen.

You may also like...